فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 13 (تابستان 1396)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 13 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد ابوترابی* صفحات 9-37
    علم فطری انسان به خدا، تقریبا مورد اتفاق همه اندیشمندان مسلمان است؛ اما درباره اینکه اولا مراد از فطری بودن علم به خدا، کدام معنا از معانی فطرت و کدام نوع از علم (حصولی یا حضوری) است؛ ثانیا اگر علم حصولی فطری به خدا وجود دارد، به کدام معنا از علم حصولی فطری است؛ و ثالثا اینکه ادعای فطری بودن علم به خدا را چگونه می توان اثبات کرد، اختلاف‏ هایی وجود دارد.
    برای اثبات فطری بودن علم به خدا، غالبا به یکی از راه های شهود، نقل و استقرای تاریخی استناد می شود. در این مقاله با هدف اثبات فطری بودن علم حضوری به خدا، نخست به تعیین معنای مورد نظر از فطری، تبیین انواع امور فطری، تبیین مفهوم علم حضوری فطری و معانی مختلف علم حصولی فطری به خدا پرداخته ایم، سپس درصدد اثبات سه ادعا برآمده ایم: (1) تنها دو دلیل اساسی برای اثبات علم فطری به خدا وجود دارد: الف) دلیل فلسفی، از راه ملاک علم حضوری، یعنی اتصال وجودی معلول به علت؛ ب) دلیل نقلی، از راه آیات شریفه قران کریم، به ویژه آیه میثاق و روایات مربوط به آنها. (2) این دو دلیل، تنها علم حضوری فطری به خدا را اثبات می کنند. (3) دلیلی عقلی بر اثبات علم حصولی فطری به خدا سراغ نداریم و آیه میثاق نیز بر علم حصولی به خدا دلالتی ندارد. راه های شهود و استقرای تاریخی نیز برای اثبات فطری بودن علم به خدا مفیدند؛ اما راه اول، راه همیشگی و همگانی نیست و راه دوم، مفید یقین نیست؛ البته این دو راه برای تایید ادله دیگر و برای اقناع در شرایط خاص مفیدند.
    کلیدواژگان: خداشناسی، فطری، علم حضوری، علم حصولی، وجود ربطی، آیه میثاق، عالم ذر
  • سید احمد علایی* صفحات 39-67
    وجوب سابق که نزد فلاسفه اسلامی با قاعده «الشیء ما لم یجب لم یوجد» شناخته می شود، از اقسام «وجوب بالغیر» است. از نظر ایشان معلول تا ضرورت و وجوب نیابد، موجود نمی گردد. به بیان دیگر، با تمام شدن علت تامه، ابتدا وجود معلول واجب و سپس معلول، موجود می‏ شود. ازاین رو این قاعده به «جبر فلسفی» مشهور است. متکلمان با انگیزه صیانت از اختیار فاعل، وجوب غیری را نفی کردند و به اولویت قایل شدند؛ به این بیان که با آمدن علت تامه، وجود معلول اولی می شود، لیکن به حد وجوب و ضرورت نمی رسد. آنان معتقد بودند اگر وجوب بیاید، دیگر اختیار معنایی ندارد. در حقیقت متکلمان نفی اختیار را لازمه پذیرش قاعده «الشیء ما لم یجب لم یوجد» دانسته اند. بعضی از اصولیان شیعه نیز با تفصیل میان فاعل مختار و موجب، مجرای این قاعده را تنها فاعل موجب دانسته، فاعل مختار را تخصصا خارج از آن می دانند. از معاصران نیز استاد فیاضی از مخالفان سرسخت اصل ضرورت علی است و ادله ای علیه آن اقامه می کند. ما در این مقاله می کوشیم در تحقیقی حتی الامکان جامع، با تحلیل، بررسی و نقد ادله این قاعده به منشا اعتقاد به آن دست یابیم.
    کلیدواژگان: وجوب سابق، ضرورت علی، وجوب بالغیر، جبر علی
  • سیدمصطفی میرباباپور * صفحات 69-95
    درباره رابطه ایمان و معرفت دیدگاه های گوناگونی در میان اندیشمندان غربی و اسلامی مطرح شده است. آیت الله مصباح یزدی در این زمینه معتقد است ایمان اگرچه با معرفت متفاوت است، به معرفت نیاز دارد. شرط لازم ایمان به خدا نیز معرفت به اوست. معرفت خداوند به سه شکل مختلف قابل تصور است: 1. معرفت فطری که معرفتی حضوری و شخصی و درعین‏ حال اجمالی است. 2. معرفت عقلی که معرفتی حصولی و کلی، ولی غایبانه است. 3. معرفت شهودی که معرفتی حضوری، شخصی و روشن است. هرکدام از معرفت های عقلی و شهودی، میوه همان معرفت فطری، ولی مکمل و متمم آن هستند. معرفت فطری به دلیل ابهام و اجمالش به تنهایی نمی تواند زمینه ساز ایمان صحیح باشد. معرفت عقلی نیز به دلیل کلی بودن نمی تواند خدای مشخصی را برای ایمان معرفی کند. معرفت شهودی نیز چیزی جز معرفت فطری صیقل‏ یافته نیست. ازاین‏رو، معرفت فطری باید از طریق معرفت عقلی یا شهودی به وضوح کافی برسد تا بتواند زمینه ساز ایمان باشد.
    کلیدواژگان: ایمان، عقل و ایمان، ایمان و معرفت، معرفت شناسی دین، الهیات طبیعی، فطرت، خداشناسی
  • محمد صادق کاویانی*، غلامرضا فیاضی صفحات 97-124
    تبیین کیفیت حدوث عالم، از معضلات مهم مسائل فلسفی و کلامی است که از دیرباز مورد توجه اندیشمندان مسلمان بوده و ایشان را در دو قطب متقابل قرار داده است. در نگرش رایج فلسفی ایشان، آغازمندی زمانی عالم استحاله ذاتی دارد؛ ازاین رو، زمان عالم خلقت از جانب ازل نامتناهی است. در مقابل، متکلمان با طرح حدوث زمانی و برخی فیلسوفان دیگر چون میرداماد با طرح حدوث دهری، آغازمندی زمانی عالم را ممکن دانسته و آن را تبیین کرده اند. در این مقاله ضمن طرح کلی مدعای فیلسوفان و متکلمان در این مسئله، این نتیجه به دست آمده که تبیین متکلمان و میرداماد از حدوث عالم نواقصی دارد؛ به طوری که نمی تواند پاسخ گوی دلیل فیلسوفان در استحاله ذاتی آغازمندی زمانی عالم باشد. این نوشتار با ایجاد اصلاحاتی در مبادی تصوری و تصدیقی نظریه حدوث دهری میرداماد و قرائتی جدید از آن، حدوث عالم را به گون های توصیف می کند که با آن، آغازمندی زمانی عالم، امکان و تبیین فلسفی صحیحی می یابد.
    کلیدواژگان: حدوث عالم، آغازمندی زمان، حدوث دهری، حدوث زمانی، میرداماد
  • رحمان عشرریه، محمدعلی اسماعیلی *، حامد عشریه صفحات 125-149
    در اندیشه ارسطو و پیروان او، زمان، مقدار حرکت فلک اطلس و مفهومی ماهوی است که در جدول مقولات ارسطویی قرار دارد و به‏ واسطه حرکت، عارض بر اجسام می‏شود. صدرالمتالهین در پرتو حرکت جوهری از «زمان ماهوی» به «زمان وجودی» رسید. در اندیشه ایشان، زمان نه در شمار ماهیات عرضیه است و نه همچون ظرفی مستقل از جواهر مادی است که مظروفش ماده باشد؛ بلکه زمان مقوم ذاتی جوهر مادی است و ازاین‏ رو، همه جواهر و پدیده‏ های مادی، زمانی مخصوص به خود دارند. زمان، مقدار حرکت جوهری است و حرکت جوهری و زمان در خارج با یک وجود موجودند. آینشتاین در پرتو نظریه نسبیت، با توجه به ثبات سرعت نور، زمان را نسبی و به‏ عنوان بعد چهارم اجسام، آن را در سنجش دقیق وقوع حوادث دخیل می داند. صدرالمتالهین و آینشتاین در «ممتد بودن زمان»، «نسبی بودن»، «اختصاص زمان هرچیز به خودش» و نیز «بعد چهارم بودن زمان» با یکدیگر اتفاق دارند؛ اما صدرالمتالهین با نگاه متافیزیکی به زمان نگریسته است؛ درحالی که آینشتاین با نگاه فیزیکی به آن می نگرد. نگاه فیزیکی، نگاهی آزمایش‏ بردار و از تجربیات قابل استنتاج است؛ اما نگاه متافیزیکی عمدتا آزمایش‏ بردار نیست. آینشتاین در تفسیر زمان، ناظر به حرکت های عرضی به‏ ویژه حرکت های مکانی است و نقش زمان را در همین محدوده تبیین می کند و در نگاه او با نبود حرکت عرضی، جایی برای زمان باقی نمی ماند؛ اما صدرالمتالهین افزون بر حرکت عرضی، به حرکت جوهری توجه داشته و زمان را مقدار حرکت جوهری می داند.
    کلیدواژگان: زمان، حرکت جوهری، نسبیت خاص، صدرالمتالهین، آینشتاین
  • حسن محیطی اردکانی* صفحات 151-167
    همواره بحث بر سر منشا ارزش اخلاقی یکی از مهم‏ترین و چالش برانگیزترین مباحث در میان فیلسوفان اخلاق بوده و سبب تقسیم مکاتب اخلاقی به واقع گرا و غیرواقع گرا گشته است. عرف گرایی ثبوتی، یکی از اقسام غیرواقع گرایی است. دایره شمول عرف گرایی ثبوتی، تمام مکاتبی را دربردارد که عرف را به‏ عنوان منشا ارزش اخلاقی معرفی می کنند. دیدگاه عدالت اجتماعی جان رالز یکی از دیدگاه های مهم در فلسفه اخلاق شمرده می شود که درباره عرف گرا بودن یا نبودن آن تردید وجود دارد. برخی بر واقع گرا بودن دیدگاه رالز تاکید دارند و عرف گرا بودن آن را نفی می کنند، ولی برخی دیگر بر غیرواقع بودن دیدگاه وی از نوع عرف گرایی اصرار می ورزند. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به برخی از دلالت های عرف گرایانه دیدگاه رالز اشاره شده، همچنین دیدگاه یادشده بنا بر احتمال عرف گرا بودن ارزیابی انتقادی شده است.
    کلیدواژگان: عرف، عرف گرایی، رالز، اخلاق، نظریه اخلاقی، پرده جهل، موازنه تاملی
  • رحیم دهقان *، عزالدین رضانژاد، علی قاسمی صفحات 169-190
    مسئله عمده در این پژوهش آن است که اسلام از کدام‏یک از رویکردهای انحصارگرایانه، شمول گرایانه و کثرت ‏گرایانه استقبال کرده و با اتخاذ موضع خود، چه ظرفیتی را برای گفت‏وگو و تفاهم فراهم ساخته است؟ در پاسخ به این مسئله، پژوهش حاضر ضمن توجه به مبانی گفت ‏وگوی دینی از منظر متون اسلامی، نشان داده است که انحصارگرایی به معنای خاص در اسلام معنایی ندارد، بلکه ضمن رهیافت شمول‏ گرایانه معنا می یابد. اتخاذ این موضع که می توان از آن به «انحصارگرایی در عین شمول گرایی» تعبیر کرد، سبب ایجاد ظرفیت گسترده و زمینه مناسبی برای گفت ‏وگو و تعامل با دیگر ادیان ابراهیمی شده است؛ چراکه این تقریر از انحصارگرایی، ضمن اذعان به حقانیت مطلق یک دین و حقانیت نسبی دیگر ادیان، اسلام را به‏ عنوان مکمل و متمم آیین موسوی و عیسوی معرفی می کند. افزون بر این، توجه به حوزه اخلاق و نجات در رهیافت کثرت‏ گرایانه نیز در غنا بخشیدن به ظرفیت گسترده اسلام برای گفت وگو، بی تاثیر نبوده و موضع اسلام را در قبال مسئله تعامل و گفت ‏وگوی دینی تقویت کرده است. روش مقاله در مراجعه به آرا و آموزه ها، استنادی و در تبیین محتوا، توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: اسلام، گفت وگوی بین دینی، مبانی گفت وگو، انحصارگرایی، شمول گرایی، کثرت گرایی
|
  • Ahmad Abutorabi * Pages 9-37
    Muslim scholars are almost unanimous on the existence of innate knowledge of God, but they however differ firstly on determining the meaning of innate and knowledge, secondly on locating the meaning of innate acquired knowledge once it is proved that there exists innate acquired knowledge about God and thirdly on how it can be proved that the knowledge about God is innate. To prove that the knowledge about God is innate one usually takes recourse to intuition, revelation or induction. To prove that the knowledge about God is innate this study determines the meaning intended from 'innate', explains kinds of innate ideas, meaning of innate presentational knowledge and the various meanings of innate acquired knowledge. It aims to prove the following: 1) There exist only two arguments for innate knowledge about God 2) These two arguments only prove the existence of innate presentational knowledge about God 3) There exists no rational argument to the effect that there is innate acquired knowledge about God. Covenant verse does not imply that there exists innate acquired knowledge about God. Intuition and historical induction are useful tools for proving acquired knowledge about God, but the first methodology is not always common whereas the second does not produce certainty. They are however of use for verifying other arguments or convincing on certain occasions.
    Keywords: theism, innate, presentational knowledge, acquired knowledge, connective being, covenant verse, Dhar world
  • S.Ahmad Alaee * Pages 39-67
    The law of 'previous necessity' known among Muslim philosophers as 'that which is not made necessary will not be brought into existence' is a sort of 'necessity by something else'. According to Muslim philosophers an effect will not be brought into existence unless it is made necessary. In other words, when a complete cause comes the effect will be firstly made necessary and then brought into existence. This law is also known as philosophical determinism. To safeguard an agent's free will, theologians have negated the necessity by something else suggesting that 'priority' is enough. They assume that with the coming into being of a complete cause the priority will lie with the existence of its effect, though its existence is not yet a must. They believe that free will will be void if the effect is necessitated by its complete cause. In other words, theologians are of the view that the law 'that which is not made necessary will not be brought into existence' implies the negation of free will. Distinguishing between a free and compelled agent, some scholars of the principles of Shiite jurisprudence have suggested that the law is applicable only to compelled agents. From among the contemporaries, it is professor Fayyazi who being strongly opposed to causal necessity presents arguments against it. Following a comprehensive approach, this article tries to find out the origin of the belief in this law through evaluating the arguments presented for it.
    Keywords: previous necessity, causal necessity, necessity by something else, causal determinism
  • Seyed Mostafa Mirbabapoor * Pages 69-95
    There are different opinions concerning the relation between knowledge and belief among Muslim and Western scholars. Ayatollah Misbah Yazdi holds that belief –though different from knowledge – is in need of knowledge. The essential condition for believing in God is the knowledge of God. Knowledge of God is of three types: 1) innate knowledge which is private, presentational and at the same time concise 2) intellectual knowledge which is acquired and universal but non-presentational 3) intuitive knowledge which is presentational, private and clear. Intellectual and intuitive knowledge is the result and complementary of innate knowledge. Being ambiguous, innate knowledge alone cannot pave the ground for true belief nor can intellectual knowledge, being general, introduce a definite god as the subject of belief. Intuitive knowledge is also nothing but refined innate knowledge. Thus innate knowledge must attain sufficient clarity through intellectual or intuitive knowledge so as to be able to prepare the ground for belief
    Keywords: belief, reason, belief, knowledge, belief, religious epistemology, natural theology, disposition, theism
  • Mohammad Sadegh Kavyani *, Ghulamreza Fayyazi Pages 97-124
    The fact that how the world came into being is among the difficult theological and philosophical problems which have long been the center of heated debate among Muslim thinkers bringing about a new polarization among them. According to common philosophical approach it is essentially impossible for the world to have a temporal beginning and therefore the world is infinite from the beginning. On the contrary theologians by stressing on temporal creation and some philosophers like Mirdamad by stressing on contingency through perpetual duration (Huduth dahri), have proposed that the world has a temporal beginning. After presenting the claims made by philosophers and theologians, this study suggests that the explanation theologians and Mirdamad have provided for the coming into being of the world suffers from certain defects to the extent that they cannot challenge the philosophers’ argument for the essential impossibility of the temporal beginning of the world. By introducing some changes to some of the axioms of the theory of Huduth dahri and by giving a new reading of it, this study explains the creation of the world in a way that is in agreement with the temporal beginning of the world.
    Keywords: creation of the world, temporal beginning, huduth dahri, temporal creation, Mirdamad
  • Rahman Oshrieh, Mohammad Ali Esmaeele *, Hamed Oshrieh Pages 125-149
    According to Aristotle and his followers time being an essential concept is the quantity of the movement of atlas sphere. Being one of the Aristotelian categories, it occurs with bodies through movement. In the light of his substantial movement, Mulla Sadra proceeds from 'essential time' to 'substantial time'. Time is not among accidental essences nor is it an entity independent of material substances. It is instead the essential constituent of a material substance. That is why all material substances have their own particular timings. Time is the quantity of substantial movement existing together with substantial movement through the same body. In the light of his theory of relativity, Einstein, given that light travels with a constant speed, considers time as relative regarding it as the fourth dimension of a body necessary for the exact evaluation of events. Mulla Sadra sees eye to eye with Einstein on matters like extendedness of time, relativity of time, the fact that each object has its own timing and that time is the fourth dimension of a body, though Sadra looks at issues metaphysically whereas Einstein evaluates things physically. A physical approach, being empirical is deducible from empirical facts whereas a metaphysical approach is not empirical. Einstein's theory of time is related to accidental movements particularly spatial movements saying that there will be no place for time if there is no accidental movement. In addition to accidental movement, Mulla Sadra is, however, aware of substantial movement believing that time is the quantity of substantial movement.
    Keywords: time, substantial movement, special relativity, Mulla Sadra, Einstein
  • Hasan Muhiti Ardakani * Pages 151-167
    The question of the origin of moral values has always been among the most important and challenging questions for moral philosophers dividing moral schools into realist and non-realist. Positive secularism is a branch of non-realist school of thought. It includes all schools that regard common parlance as the origin of moral values. John Rawl's theory of social justice is an important theory in moral philosophy. It is not clear whether or not it is secular in nature. Some consider it as realist negating that it is secular whereas others term it as non-realist and secular. Using a descriptive – analytic methodology, this study alludes to some of the secular implications of Rawl's theory. It critically assesses this theory if it happens to be a secular one.
    Keywords: common parlance, secularism, Rawls, ethics, moral theory, veil of ignorance, reflective equilibrium
  • Rahim Dehghan *, Izz Al-Din Rezanejad, Ali Qasimi Pages 169-190
    This study tries to find whether Islam follows an exclusivist, inclusivist or a pluralist approach and what are the implications of the stand it takes. Having taken into account the Islamic foundations for inter-religious dialogue, this study shows that exclusivism in its technical sense does not have anything to do with Islam. Exclusivism is meaningful when it is situated within the context of inclusivism. The adoption of such an approach which can be termed as 'exclusivism despite inclusivism' has created a fertile ground for Islam to dialogue and interact with other Ibrahamic religions. Believing that one religion is absolutely whereas others are relatively true, this approach introduces Islam as a complementary for Judaism and Christianity. In addition, the fact that it pays attention to ethics and salvation in a pluralistic approach, provides further capacity for dialogue in Islam. It follows a referential methodology while presenting the theories and a descriptive methodology while explaining the content.
    Keywords: Islam, inter-religious dialogue, foundations for dialogue, exclaims, inclusivism, pluralism